Zenetér honlap Pihenő zene Gondolat vers Kreatív fotó Fantázia kép

Olaszliszka, Kossuth Lajos, Bodrog, traktér, templom, kőhíd, iskola

A nevezetességek részletezése, Olasszliszka melyik részen, utcában, helyen található, a megtekintés lehetőségei.

Olaszliszka - Bodrog és ártere: A Bodrog Kelet-Szlovákia és a Kárpátalja területén ered, a Latorca, Laborc, Ung, Ondava és Tapoly folyókból keletkezik. A szlovákiai Zempléntől már Bodrog néven érkezik Felsőbereckinél Magyarországra. Hossza 65 km a hazai szakasz 51,2 km. Magyarországi mellékvizei a Zemplén-hegység keleti oldalán lefutó bővizű patakok, a Ronyva, Bózsva és a Tolcsva. A folyó a Hegyalján végig folyva Tokajnál, a Kopasz-hegy lábánál torkollik a Tiszába. Vizitúrázóknak, a természet szerelmeseinek ideális hely. A Bodrogzug különleges növényei és madárvilága a fotósokat is megihleti. A Bodrog Olaszliszka egyik turisztikai lehetősége, tervek és elképzelések is vannak, de a megvalósítás körülményes. A Bodrog árterére komp járattal lehet átkelni, szinte mindig van mit fotózni. Áradás idején nem javasolt a mgeközelítése, szárazon mindenképpen biztonságosabb. A kiáradt folyó nagy területeket önt el és különleges látványt nyújt.

Olaszliszka Bodrog traktér templom iskola

Olaszliszka római katolikus Nagyboldogasszony templom: Szent István út 2. Műemlék, építmény, régen őrtorony és határtorony, a toronyban óránként harangjáték. Látogatható kérésre, plébániahivatal.

Olaszliszka, Árpád-házi Szent Erzsébet Zarándokház. Római katolikus zarándoklat pihenőhely, rendezvény hely. A római katolikus templom mellett található.

Olaszliszka néprajzi gyűjtemény, Csiky Tibor szoborkert: Esze Tamás utca 5, műemlék, építmény, kiállítás, emlékhely, kortárs művészeti kiállítás, látogatható kérésre.

Olaszliszka római katolikus templom

Olaszliszka katolikus iskola: Szent István út 4. A Római katolikus templom és az Önkormányzat épülete közötti szakaszon a Bodrog felöli oldalon, ma is iskolaként működik, általános felújítása megtörtént.

Olaszliszka izraelita temető: a Belsőkocsord utca 31. Ma is zarándokhely, látogatható kérésre.

Olaszliszka zsinagóga emlékfal, interaktív emlékhely: Kossuth Lajos út 15.

Olaszliszka Traktér

Olaszliszka Traktér, volt pálos kolostor: Kossuth Lajos út, köztéren, az alvég kezdetén, erősen megrongált, lepusztított állapotban, megmentésre, jobb sorsra érdemes.

Olaszliszka Kossuth Lajos emlékház, Esze Tamás utca 3, látogatható kérésre.

Olaszliszka hősi emlékmű: A Római katolikus templom bejáratával szemben.

Olaszliszka Kossuth emlékház

Olaszliszka református templom: Szent István út 3. Ereklyék, ötvöstárgyak, serlegek, pénzes poharak, látogatható kérésre.

Olaszliszka görög katolikus templom: Petőfi Sándor utca. Az általános iskola és az óvóda - bölcsöde közelében található, látogatható kérésre.

Olaszliszka Babahíd, boltíves kőhíd: Szent István út, a felvég és a Burgundia falurész felé vezető úton, műemlék, építmény, ma is használatban, a babafej hiányos ill. pótlásra szorul.

Olaszliszka kőhíd babafej

Olaszliszka, babamúzeum, baba gyűjtemény, Kossuth út 25, ingyenesen látogatható kérésre.

Kossuth Lajos olaszliszkai szobra: a Romai katolikus templom kerítése előtt szemből a templom bal oldalán, a Bodrog felé vezető gyalogos lejáró mellett.

Olaszliszka emlékhely - Szögi Lajos emlékhelye: Kossuth Lajos út 80. Ez lett 2006 október 15-e óta Olaszliszka szomorú gyászhelye.

Minden szellemi alkotás, kép, zene, fotó, vers, gondolat, stb általános jogi védelem alatt áll.


www.zeneter.hu